Το Οστομάχιον αποτελεί μία επινόηση του Αρχιμήδη (η αρχική κατασκευή του Αρχιμήδη ήταν από κόκαλα και για αυτό την ονόμασε «Οστομάχιον» δηλαδή οστούν-και-μάχη, η μάχη των οστών), ταυτόχρονα μαθηματικό πρόβλημα και παιχνίδι. Θεωρείται πρόγονος του σημερινού Τάνγκραμ. Ο παίκτης έχει στη διάθεσή του, από τον διαχωρισμό ενός τετραγώνου, 14 «οστάρια» δηλαδή μικρά γεωμετρικά σχήματα (11 τρίγωνα, 2 τετράπλευρα, 1 πεντάπλευρο).  

Ανταγωνιζόμενος τον εαυτό του ή άλλο παίκτη πρέπει να ανασυνθέσει το αρχικό τετράγωνο ή να φτιάξει όσες περισσότερες φιγούρες μπορεί. Οι φιγούρες που μπορούν να δημιουργηθούν με τα «οστάρια» του παιχνιδιού είναι ένας ελέφαντας, ένα αγριογούρουνο, μία χήνα που πετάει, ένας πολεμιστής, ένας κυνηγός που παραμονεύει, ένα σκυλί που γαβγίζει, μια κολώνα, ένας πύργος, μια περικεφαλαία κ.ά.

Ο Αρχιμήδης προσπάθησε να καθορίσει με πόσους δυνατούς τρόπους θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τα κομμάτια έτσι ώστε να συναρμολογήσουν ένα τετράγωνο. Η απάντηση δόθηκε το 2003 από τον μαθηματικό Bill Culter με χρήση υπολογιστών, όπου βρέθηκαν 536 διαφορετικοί συνδυασμοί, κι αν υπολογιστούν και οι συμμετρίες τότε ανέρχονται στους 17.152.

Επιστροφή στην Αναζήτηση
 Τρισδιάστατων Εκτυπώσεων
Αποκτήστε το Οστομάχιον
από το Πωλητήριο